Skaffade just årskort till livet

Det var ett par år sedan sist, men nu har jag gjort det. Jag har köpt årskort till Råsunda och AIK. Sista året på Råsunda. Sedan väntar något annat, något nytt. En supporter ser alltid fram emot nya segrar, men framför allt håller han eller hon kvar vid det som en gång varit. Nostalgi och sentimentalitet är två framträdande karaktärsdrag. Jag köper årskort för att på något sätt hedra och hålla kvar vid det som en gång varit. Ett helt liv känns det som. Och det är det nästan. Jag började gå på Råsunda -92, samma år som AIK tog SM-Guld mot MFF. Det skulle dröja till -98 innan jag fick uppleva det på hemmaplan.  Ett fantastiskt Champions League efter det. 20 år har jag alltså hängt i den där bunkern i Solna. Många av åren som årskortsinnehavare, men nu var det som sagt ett par år sen sist. Det har blivit färre matcher allt eftersom livet ändrats med åldern.

Jag har generellt lite svårt för avsked, och börjar redan nu känna viss ångest inför 4 november då sista matchen ska spelas. Som det ser ut blir det mot MFF, som också var den första matchen på Råsunda 1937. Cirkeln sluts. Oavsett hur säsongen i övrigt kommer att se ut, så kommer den matchen vara slutsåld direkt när biljetterna släpps. Sen blir det inget mer Råsunda. Då ska det bli nytt och fint. Stort och svulstigt, men med avsaknad av karaktär och utan nostalgi inpräntad i väggarna och i varje trappsteg. Det tar tid att bygga upp sådant hur polerad ytan än må vara.

Jag kommer att sakna allt med Råsunda, även om den mesta tiden där är förknippad med ångest. Det är ju egentligen bara vid en ledning med 4-0 i slutminuterna som det går att slappna av under matchtid. Och det har inte hänt alltför ofta. Jag kommer att sakna Råsundas ruffighet, den slitna betongen, de för smala trapporna och skumma belysning. Jag kommer sakna fulheten som osar brittisk arbetarstad på 70-talet. Den där fulheten som jag tror endast AIK:are kan se skönheten i, eftersom den hör så starkt ihop med den ovan nämnda nostalgin som har klistrat sig fast överallt, i varje vrå i det där bygget. Jag kommer sakna känslan av att vara på hemmaplan, för det tror jag kommer ta tid att känna med nya arenan. Jag kommer att sakna att sitta på de olika ställena intill arenan innan match och känna atmosfären och diskutera startelvor, senaste matchen etc. Stamhaken som har ändrats under åren. Först i parkerna, sedan Caffrey’s (numera East), Dick Turpin, Lindys, Nirvana och Backstugan. Det kommer förstås vara möjligt att gå dit innan matcherna i framtiden också, men det blir en jäkla bit att gå, och jag tror tyvärr att de kommer mista flertalet av sina gäster i och med flytten. Jag kommer sakna ansiktena som är förknippade med dessa platser och de som genom åren suttit i närheten av där jag brukar sitta/stå inne på arenan. Jag kommer (nästan) att sakna att köpa en liten lättöl i plastglas för 30 spänn i pausen.

Jag kommer dock inte att sakna den skit som hänt på Råsunda under åren, men det är en så liten del om man jämför med det som varit positivt, så det överlåter jag till kvällspressen att fokusera på. Och i backspegeln ser man ju oftast sådant som varit bra, och behåller de fina minnena. Jag minns fler segrar än förluster.

Drömmen just nu: Guld 2lax12 och Tjerna avgör mot MFF i 89:de minuten på Råsunda. Lite som en repris från 2009:

Annonser
Det här inlägget postades i Livet och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Skaffade just årskort till livet

  1. soldansarN skriver:

    Tror att mycket stämmer in på många. Hoppas många gör som du och köper årskort igen!

  2. Ping: Hemma på Råsunda 1992-2012 | Yes, this is Fox

  3. Ping: Årskort till det nya | Yes, this is Fox

  4. Ping: Inlägg 50 av 100 tillägnas Råsunda | Yes, this is Fox

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s