78:ans förbannelse

Det vilar en förbannelse över årgången -78. Jag är helt övertygad om den saken, och har tänkt en del på detta faktum till och från under årens lopp.

Vi kan börja redan vid födelseåret. 1978. Ett år efter punkens stora genombrott. En miss bara där liksom. Vi var lite för unga för att kunna ha en sån där härlig relation till ”Tårtan” som våra äldre syskon verkar ha. Vi var lite för unga för det mesta där i övergången mellan 70- och 80-tal, särskilt musikaliskt sett. Missade det där med Joy Division, Kraftwerk och den svenska punkens storhetsperiod. Vi fick hållas med Carola, Herrey’s och annan frireligiös smörja de första åren innan vi kunde välja själva. Tragiskt.

78:orna är också den årskull som var de sista att hålla Jante i handen, och har fått kämpa ordentligt för att släppa taget. De flesta av oss tror jag inte har lyckats heller. De 79:or jag känner har inte alls samma förhållande till detta fenomen. Sedan kom 80-talisterna och gav honom ståplats i Nybroviken för gott. 90-talisterna har inte ens hört talas om Jante.

I högstadiet tillhörde vi de sista som fick höra ”Tyvärr, alla femmorna är slut, därför fick du en fyra i betyg”. Vi var de första som i gymnasiet som fick agera försökskaniner för det  då nya betygssystemet med IG, G, VG och MVG. Det skulle ta ett par år innan det satte sig, och lärarna medgav att de inte riktigt hade koll på det. Dessutom beslutades det att studiebidraget skulle sänkas 1994, det år vi började gymnasiet alltså. Efter det att vi gick ut -97 höjdes det igen.

Nu gnälls det över ett förslag gällande höjd pensionsålder. Jag sätter en gubbkeps på att när det är dags för 78:orna att gå i pension ska det testas med något nytt, dvs avskaffandet av pension. Det ska säkert jobbas på till sista andetaget.

Så, nu har jag varit tillräckligt bitter.

Trevlig helg!

Annonser
Det här inlägget postades i Livet och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s