Årskort till det nya

För ganska precis ett år sedan skrev jag inlägget Skaffade just årskort till livet. Ett sentimentalt inlägg om mina tankar kring det sista året på Råsunda. Det följdes upp av ytterligare ett nostalgiosande inlägg den 26/11, Hemma på Råsunda 1992-2012. Läs gärna dessa om intresse finns.

Idag var det dags att göra ett nytt inköp av ett årskort till AIK’s hemmamatcher. Fast den här gången känns det inte som hemmamatcher. Inte ännu. Nationalarenan (eller Friends Arena som den populärt kallas i sponsorsammanhang) är inte vårt hem. Det är inte någons hem ännu. Och ingen vet hur det kommer att bli. Det finns några riskfaktorer här, och det är om alltför många drabbas av det kollektiva hatet mot det nya, vilket smittar av sig och per automatik kommer att ge en dålig stämning. Då kommer det bli fruktansvärt svårt att göra det nya till vårt hem. Det spelar liksom ingen roll hur mycket vi ältar det gamla och vägrar blicka framåt. Det går inte att protestera längre. Råsunda kommer inte tillbaka hur mycket vi än vill. Och tro mig, jag hade kunnat betala mycket pengar för att fortsätta se AIK på Råsunda, men det loppet är kört. Vi kan, och vi ska, minnas Råsunda för alltid, men det ligger också på supportrarnas ansvar att bygga upp något nytt. AIK är det primära, arenan det sekundära. Där AIK spelar, där är vi helt enkelt. AIK är överallt, även på Nationalarenan.

Det kommer att ta tid att låta minnen sätta sig i väggarna, stolarna och trapporna. Det kommer att ta tid att få det att kännas naturligt att gå dit. Men vi måste. Om några år kommer en ny generation börja att gå på fotboll. En generation som aldrig varit på Råsunda. Det är supportrarnas ansvar och plikt att se till att dessa känner att de kommit hem, precis som vi en gång gjorde när vi besökte Råsunda första gången.

Ps. Saknar Bangura just nu.

#003 – jusqu’ici tout va bien…

Annonser
Det här inlägget postades i Blogg100, Livet och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Årskort till det nya

  1. Ping: Inlägg 50 av 100 tillägnas Råsunda | Yes, this is Fox

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s