MTV – En gång en maktfaktor

Satt och blev lite nostalgisk och kom att tänka på MTV. Så som MTV var förr alltså, tidigt 90-tal. När det var en källa för nyheter gällande musik. En tid då musiken var det primära för Music Television, och som idag då de främst visar serier och dokusåpor. De var en enorm maktfaktor, en musikvideo som snurrade med viss frekvens på kanalen blev snabbt populär och med en ökad skivförsäljning som följd.

Tidigt fanns också plats för väldigt många olika genrer, vilket var bra. De mindre etablerade genrerna fick dock med tiden ge vika för de mer populära. Någonstans där började väl också den stora maktfaktorn att dala. Men jag minns med glädje de olika programmen som Alternative Nation, 120 minutes, Headbangers Ball, MTV’s Most Wanted och Yo! MTV Raps. De som var VJ:s för de olika programmen blev stjärnor. Jag kan fortfarande komma på mig själv med att undra vad Ray Cokes gör idag.

MTV fick såklart mycket kritik också under den här perioden. Framför allt inom de genrer som jag själv lyssnade på. Det handlade ofta om att de gick de stora skivbolagens ärenden. Och visst kan det ligga någonting i det, men det går inte att komma ifrån att kanalen var oerhört viktig för väldigt många människor. De visade att livet kunde vara roligt, det kunde vara något annat. Här skapades drömmar hos unga. Att kanske satsa mer på sin musik för att en dag få synas hos jätten. Kanske var det också här som drömmen om kändisskapet växte fram hos allt fler. Inte det där med att vara känd för någonting, utan just bara för att vara känd. Här började dokusåporna ta fart, MTV Real World t.ex. Inget mynt utan baksida helt enkelt.

MTV skulle kunna bli en maktfaktor igen, kunna bli den kanal som tar fram nya stjärnor, öppnar vägen för fler artister och bli den huvudsakliga källan där människor upptäcker ny musik. Detta inom olika genrer, precis som förr. De skulle kunna skapa en plats för musiker att själva ladda upp material, video- och/eller ljudfiler. Om de går all in på det sociala och verkligen skapar utrymme för användarna tror jag att det skulle kunna bli något riktigt stort. De skulle återigen bli den maktfaktor de en gång var. Och det skulle bli mer genuint, inte som de olika talangtävlingar som sänds i TV idag, utan faktiskt skapande artister.

Edit: Fick denna skickad till mig. 

#008 jusqu’ici tout va bien…

Annonser
Det här inlägget postades i Blogg100 och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till MTV – En gång en maktfaktor

 1. Har många många ggr undrat vad det blev Ray. En absolut favorit!
  Men varför heter det ens MTV längre. Det körs ju bara massa eländig skräptv om folk som verkar allmänt störda tycker jag.
  Har dom någon stund på dygnet då dom faktiskt visar musikvideos som förr?!

  Saknar det. Hade inbokat ”date” med MTV vissa tidpunkter varje dag för att få se dom senaste listorna och så vidare.

 2. Niclas Johansson skriver:

  Känns lite idealiserat att diskutera MTV’s eventuella existensberättigande utan att titta på hur de har skuffats undan av Youtube (och kanske MySpace innan dess) på samma sätt som Spotify och podcasts har skuffat undan radio. Eller?

  • Joakim Aittamaa Lindström skriver:

   Deras nedgång (i form av maktfaktor gällande musik) hade väl till viss del redan börjat innan Youtube växte sig starkt. Vad de borde gjort redan då, och vad de ska göra nu är ju att fullt ut använda sig av kanaler som Youtube, Myspace, Facebook och andra platser för att lyfta fram musik och musiker. Om de kan göra det på ett smart sätt kan de återigen bli den naturliga källan för ny musik.

   Bör väl kanske lägga till att för mig personligen spelar det ingen roll om det är MTV som gör det, någon annan aktör eller samarbeten av väldigt många olika parter. Allt har sin tid, MTV har haft sin, och den började rinna ut genom att de tog ett kliv bort från den stora blandningen av musik, och dessutom musiken som det primära. Jag tror att det är en större orsak än att Youtube och Myspace klev in på arenan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s