Mykofobi

Vet ni vad mykofobi är? De flesta gör inte det. Jag själv visste inte om det fram till för ett par år sedan då en kollega berättade för mig att det var det jag led av. Han berättade även om andra han kände som led betydligt mer av det än jag. Skogspromenader som slutat i panikångest, någon annan som vägrar ta penicillin och såna grejer.

Mykofobi – Rädsla för svamp

”Specifik fobi definieras som en starkt överdriven och irrationell rädsla för objekt eller situationer. Då den drabbade utsätts för det fruktade leder det i stort sett alltid till omedelbar rädsla, som kan gå över i en panikattack.” – fobiker.se

Nu vill jag inte gå riktigt så långt som att säga att jag verkligen lider av mykofobi. Jag får inga ångestsymptom eller så, men jag tycker att allt som har med svamp att göra är fruktansvärt äckligt. Det har jag gjort sedan jag var liten, men det har blivit värre med åren. När jag var mindre var det nog bara smaken och konsistensen som tog emot. Sen att det ser osmakligt ut när det är tillagat, och stanken som uppstår när svamp steks i smör gör inte saken bättre.

Jag brukar alltid fråga på restauranger om maträtten innehåller svamp eller inte, och även meddela detta när jag ska hem till folk på middag. Ibland uppstår dock situationer när det serveras svamp, och jag hamnar i ett läge då det inte går att undvika. Jag minns speciellt en gång i tonåren då jag var hembjuden till min dåvarande flickväns föräldrar. Det var första gången jag skulle träffa dem. De hade gjort egen pizza… En av huvudingredienserna var givetvis champinjoner. Jag fick en stor bit upplagd på tallriken, och jag hade inget val. Orutinerad som jag var slängde jag in stora bitar utan att tugga och sköljde snabbt ner med en massa vatten. Jag var klar på nolltid. Jag mådde illa på ett sånt där sätt när det börjar samlas saliv i mungiporna, men var ändå nöjd med att ha ätit upp allt. Men eftersom jag blev klar så snabbt så uppfattades detta som att jag var både hungrig och tyckte att det var väldigt gott. Innan jag hann protestera alltför mycket låg det en bit till på tallriken. Jag minns att paniken började ta tag i mig och jag kläckte ur mig något om att jag hade ätit innan jag kom dit. Idiot. Vem fan äter innan man ska på bort på middag? Ja ja, det var bara att trycka i sig den biten också. Idag hade jag nog inte klarat det. Eller jag vet att jag inte skulle kunna göra det.

Skärmavbild 2013-03-01 kl. 00.48.54

Under kockutbildningen i lumpen kunde jag fortfarande hålla i svamp och skiva champinjoner, men att smaka av en svampsås var omöjligt. Då var jag tvungen att ta hjälp av någon annan. Jag höll även på att kräkas av själva lukten. Jag mår fasen lite illa nu bara jag skriver om det. I dagsläget har jag svårt att ens hålla i en burk eller påse som innehåller svamp. Jag känner ett väldigt obehag av tanken på att få i mig svamp. Det går lite i vågor, vissa dagar är värre än andra. Ibland går det bra att pilla bort från tallriken och sen äta vidare, med nya bestick så klart. Andra gånger kan jag inte äta vidare alls, eftersom maten varit i kontakt eller i närhet av svamp.

Skärmavbild 2013-03-01 kl. 00.55.08

Mykofobi är som sagt något få känner till, och det förlöjligas gärna när jag berättar om min hållning till svamp. Vissa gånger skämtar folk om att det är svamp i maten jag äter, men även om jag vet att det inte är det, så är den måltiden förstörd. Det spelar ingen roll hur gott det egentligen smakar, jag tänker bara på svampen och illamåendet det för med sig. Det går säkert att träna bort på något sätt. Men jag är inte så mycket för kognitiv beteendeterapi. Jag tycker inte om att kräkas. Bara en sån sak.

#038 jusqu’ici tout va bien…

Annonser
Det här inlägget postades i Blogg100 och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s